OPTEC: spitstechnologieën die over de hele wereld worden geëxporteerd

Sinds 25 jaar zorgt Optec voor de ontwikkeling, de productie en de verkoop van microbewerkingsmachines met laser volgens de nieuwste technologieën. Optec is in volle groei en distribueert haar oplossingen buiten Europa.

 « IMBC zorgt niet alleen voor de financiering van projecten, het is ook een langetermijnpartner met de vaste wil om opportuniteiten te creëren, de activiteiten te ondersteunen en tewerkstelling te creëren », Laurent Marin, bestuurder.

Optec werd in 1991 opgericht op initiatief van de vroegere werknemers van het failliete bedrijf Label, een spin-off van de Universiteit van Bergen. Het bedrijf kende snel een mooie groei, maar de oprichters hebben er altijd een erezaak van gemaakt om elke volgende stap voorzichtig aan te pakken. In 2001 heeft de onderneming contact opgenomen met IMBC voor de bouw van een gebouw dat geschikt was voor de toegepaste technologieën en een team in volle ontwikkeling kon herbergen. Na de begeleiding van het project van Label, dat destijds werd stopgezet door de aandeelhouders, antwoordde IMBC positief op de eerste financieringsaanvraag van Optec samen met een bankinstelling. De eerste samenwerking was een feit. In 2005 stortte Optec zich in een uitbreidingsproject van zijn exploitatiesite, dat opnieuw door IMBC werd ondersteund.

Anticiperen op technologische ontwikkelingen

Om aan de toenemende vraag op de markt te kunnen voldoen en om een nieuw type technologie te kunnen aanbieden, waren investeringen in O&O noodzakelijk. IMBC ondersteunde het project financieel, gaf advies en startte andere bijstandspistes voor de investering.

Aangezien Optec meer en meer door de medische wereld werd bevraagd, zag het zich genoodzaakt om te investeren in een nieuw gebouw. Om te voldoen aan de strikte normen van de sector moest, onder andere, worden geïnvesteerd in een cleanroom. Optec wendde zich natuurlijk tot IMBC dat samen met een bankinstelling is tussengekomen om de onderneming in deze nieuwe ontwikkelingsfase te ondersteunen.

Bij Optec waardeert men de soepelheid van de relatie die werd opgebouwd en de dialoog die in de loop der tijd met IMBC is gevormd. De creatie van meerwaarde en het contact met andere economische spelers, zoals de bijstandsorganisaties voor de export, versterken Optec in zijn strategie voor investeringen in de modernste technologische ontwikkelingen.